ستونها و محرابهاي هفت گانه، اين محرابها، محلّ نماز گزاردن برخي از معصومان و پيامبران(عليهم السلام) مي باشد.
* دکة القضاء، سکويي است که بنابر روايات، جايگاه قضاوت حضرت اميرالمؤمنين بوده است و در شمال شرقي مسجد قرار دارد.
* بيت الطشت، در مجاورت دکة القضاء است و جايگاهي است که در آن يکي از معجزات حضرت علي(عليه السلام) به وقوع پيوست که تفصيل آن در «مفاتيح الجنان» آمده است.
* محراب اميرالمؤمنين، که محل شهادت آن حضرت نيز مي باشد. اين محراب در ميانه ديوار جنوبي مسجد قرار دارد و در سمت راست آن جايگاه شبستان بزرگ ديگري است که بنابر برخي روايات، آنجا محراب و محل شهادت علي(عليه السلام) است.
* محل به گِل نشستن کشتي نوح، که فضاي گودي است در ميانه مسجد. بنا بر روايات، کشتي حضرت نوح(عليه السلام) پس ازمدتها سرگرداني، در اين نقطه به خشکي رسيده است.
* باب الثُعبان (يا دروازه اژدها)، يکي از دروازه هاي نخستين و کهن مسجد کوفه است که در ميانه ديوار شمالي مسجد قرار دارد و در اينجا يکي از معجزات اميرالمؤمنين علي(عليه السلام) ظاهر شده است.
حرم مسلم بن عقيل:
آرامگاه حضرت مسلم، اين شخصيت والا مقام، در بيرون باروي مسجد کوفه و در سمت جنوب شرقي آن قرار دارد که به وسيله راهرو کوتاهي از مسجد مي توان به درون صحن آن قدم نهاد. حرم حضرت مسلم(عليه السلام) فضاي وسيعي در شرق مسجد کوفه را در بر گرفته و از گنبد طلايي بزرگ و چندين رواق و شبستان و ايوان تشکيل شده است.
آرامگاه هاني بن عُروَه:
در برابر حرم حضرت مسلم و در سمت شمالي صحن او قرار دارد. وي از شيعيان با وفا و ميزبان و همرزم مسلم بن عقيل در کوفه بود و به همراه او به شهادت رسيد.
آرامگاه مختار بن ابي عُبَيده ثَقَفي:
وي سرداري است که پس از واقعه کربلا به قيام پرادخت و انتقام خون آن شهداي بزرگوار را از قاتلان آنان ستاند و آنان را به جزاي اعمالشان در اين دنيا رسانيد. قبر او در گوشه شبستاني در حرم حضرت مسلم، از سمت جنوب قرار دارد.
منبع: اماکن زيارتي و سياحتي عراق؛ محمّدرضا قمي
.