• امروز شنبه 3 آذر 1403
  •  
     

    شرکت شمسا

    مشكلات ناشی از ناامنی و نبود اماكن اقامتی و حمل‌ونقل، تغذیه‌ نامناسب و قیمت‌های كنترل‌نشده، سازمان حج و زیارت را بر آن داشت...
    ادامه...

     
     
     
     

     


     
     

    حکيمه خاتون

    نامه الکترونیک چاپ

    حکيمه افتخار درک و رؤيت چهار امام معصوم(عليهم السلام) را دارد. او از زنان شريف عصر خود به شمار مي آمد و ويژگي هاي ممتازي داشت که به برخي از آنها اشاره مي شود:

    گذشت
    از صفات بارز حکيمه خاتون، گذشت و مهرباني بود. حتي با قاتل پدرش نيز با ملايمت رفتار مي کرد. ابونصر همداني نقل مي کند، حکيمه دختر امام جواد و عمه امام حسن عسکري(عليهما السلام) براي من نقل کرد که:
    پس از شهادت پدرم محمد بن علي، نزد همسر او، امّ الفضل، دختر مأمون رفتم و به او تسليت گفتم. او بسيار ناراحت بود و آه و ناله سرمي داد تا جايي که نزديک بود از شدّت گريه و ناله خويش را هلاک و نابود کند. امّا من او را به آرامش دعوت کردم تا اندکي تسکين يابد و تلخي قتل پدرم براي او تخفيف پيدا کند. در آن حال، وي شروع کرد به بيان بزرگواري ها و فضايل اخلاقي پدرم؛ اخلاص، کرامت، شرافت و عزّتي که خداوند به آن عطا کرده بود.»

    معلمِ مادر امام
    از ويژگي هاي ديگر او اين است که توفيق يافت به نرگس خاتون مادر امام زمان(عليه السلام) ، احکام اسلامي را بياموزد. پس از اينکه حضرت نرگس، به امر خداوند از روم به منزل امام هادي(عليه السلام) منتقل شد؛ حضرت، کافور را فرستاد تا حکيمه را نزد ايشان بياورد. پس از مدتي حکيمه حاضر شد و نرگس را در آغوش گرفت. امام در حالي که به نرگس اشاره مي کرد به او فرمود: «اي دختر رسول خدا او را به خانه ببر و واجبات و سنتها را به او بياموز که او زن حسن عسکري و مادر صاحب الأمر است.»

    قابله امام
    از ويژگي هاي منحصر به فرد او، قابلگي حضرت امام زمان(عليه السلام) است. حکيمه تنها زني بود که در شب نيمه شعبان در کنار بستر حضرت نرگس حضور داشت. وي اين واقعه را اين گونه نقل مي کند:
    «شب نيمه شعبان به منزل امام حسن عسکري(عليه السلام) رفتم، پاسي از شب گذشته بود و من قصد داشتم به منزلم برگردم. امام رو به من کرد و گفت: خداوند در اين شب حجت را ظاهر خواهد کرد. گفتم از کداميک؟ فرمود: از نرجس. من که بسيار متعجب شدم، گفتم جانم فدايت، به خدا قسم اثري از حمل، در او نديدم. امام فرمود: همان که گفتم... و در اين شب امام زمان چشم به جهان گشود.»

    محدثه
    حکيمه خاتون که هم عصر سه امام بوده، به عنوان راوي ومحدثه نيز شناخته مي شود. محمد بن عبدالله المطهري، ابونصر همداني و محمد بن قاسم از او روايت نقل مي کنند.
    به عنوان نمونه، يکي از روايات او را نقل مي کنيم. محمد بن قاسم و گروهي از علويان به حضور حکيمه رسيده و خواستند از وجود حضرت ولي عصر(عليه السلام) از او سؤال کنند. تا چشم حکيمه به آنها افتاد، فرمود: آمده ايد از ميلاد حجت بن الحسن سؤال کنيد؛ آن حضرت ديشب نزد من بود و آمدن شما را به من خبر داد. حکيمه سپس جريان تولد امام زمان را براي آنها بازگو کرد.
    حضرت حکيمه خاتون پس از وفات امام حسن عسکري(عليه السلام) از جانب امام زمان(عليه السلام)منصب سفارت داشته و عرايض مردم را به آن حضرت و توقيعات شريفه اي که از آن ناحيه مقدس صادر مي شد به مردم مي رساند.
    حکيمه در سال 274 هـ.ق. در سامرا ديده از جهان فروبست. او را در حرم مطهر عسکريين و پايين پاي آن دو امام همام، به خاک سپردند.

    منبع: ره توشه عتبات عاليات؛ جمعي از نويسندگان

    .